divendres, 3 d’agost de 2012

Quan no s'explica tot clarament. El copagament sanitari.

A tots ens va sorprendre que el govern de la Generalitat decidís aplicar un copagament d'un euro per recepte. Bé, més a uns que a altres. Tot i que la farmàcia sempre ha estat cofinançada tant per la sanitat pública com pels propis pacients, la mesura introduïda per aquest govern ha estat intensament debatuda als Consejo Interrerritorial de l'Estat durant anys. Les necessitats econòmiques de Salut i perquè no dir-ho també, la pròpia ideologia de la cúpula d'aquest departament també han contribuït a cedir a la pressió d'introduir aquesta mesura que un cop implantada serà difícil de fer enrere.

Tot va començar amb l'euro per recepte, però quina va ser la nostra sorpresa quan en un d'aquestes rodes de premsa després d'un consell de ministres a la "villa y corte", per veu de la portaveu del govern de l'Estat i de la seva ministra de Sanidad, ens anuncien un nou copagament amb una lleugera diferència, es paga per trams de renda.

A molta gent li està costant entendre per quant ens sortirà la broma, una més, a banda de l'apujada d'un IVA que el candidat a la presidència del govern i altre membres de la seva campanya van negar per ser una mesura que contrauria el consum. I on som? Doncs allí on van prometre no portar-nos-hi, intervinguts, acomplint les recomanacions de les institucions monetàries i fent retallades a tots els fonts, inclosos els sous dels funcinonaris que han tornat a sous de dècades enrera. Però ja se sap, tot pel bé comú. Són homes i dones d'Estat Espanyol!

Dit això, algú ens ha explicat on van a parar aquest diners. Doncs us sorprendreu. Tot a la Generalitat. Cornuts i pagar el beure. Si senyors. En aquest cas no s'ho emporta Madrid, sinó el govern del nostre Molt Honorable President Artur Mas. Expliquin'ns-ho tot si us plau. Si paguem doble no és per el senyor Rajoy en aquest cas, sinó per el Sr. Mas, el Sr. Mas Colell o el Sr. Ruiz, donat que de la mateixa manera que van posar l'euro per recepte, ara el podrien treure i no ho fan. Això sí, l'honorable conseller Boi Ruiz anuncia que revisaran la mesura a final d'any.

Si hem de donar xifres, ja n'hi ha per llogar-hi cadires. Saben quant s'espera recaptar per l'euro per recepta? Doncs 80 milions d'euros en un any. I saben quan ha deixat d'ingressar la Generalitat per renunciar a l'impost de successions d'aquells que tenen més, el 6% de la població? 200 milions. De moment ja en portem recaptats 100. Ay... sembla que a algú se li ha anat el sant al cel i no ens ho ha explicat tot.

Com s'aplica?
Podeu llegir-ne més als següents links:
http://www10.gencat.cat/catsalut/archivos/farmacia/copagament_ciutadans8.pdf
http://www10.gencat.net/catsalut/archivos/farmacia/1euro_recepta_ciutadans.pdf