dimarts, 28 de juny de 2011

28 de juny. Recordant els avalots de 1969 a Stonewall.

Un any més durant aquestes dates torno a escriure un post sobre el 28 de juny. Intentaré ser breu per no fer-me reiteratiu (no ho he aconseguit). Fa molt temps que no segueixo, com feia abans tot el que es publica sobre polítiques LGBT, però des de que es va legalitzar el matrimoni ara fa uns anys, i els governs tant de la Generalitat com de l'Estat van tirar endavant una llei on hi caven tots els models de família, incloses les homoparentals, la columna vertebral dels objectius del moviment poden considerar-se assolits. Molts discreparan amb mi, però aquest va ser el punt d'inflexió per als homosexuals a aquest país, veure plenament reconeguts els seus drets com a ciutadans de primera i no de segona. Queda encara la normalització social. Pot sorprendre algú quan dos xicots o dues noies es fan un petó al carrer o van agafats de la mà. Més enllà d'això també perduren les vexacions i insults als patis de les escoles, més pel que han pogut sentir o aprendre els nens de casa o del seu entorn més proper, que per ells mateixos. Aquestes actituds han de corregir-se. Avui hi ha materials i prou informació per que els professors que siguin sensibles en l'educació de la diferència, eduquin tant els nens com als pares. En l'àmbit laboral, personalment no percebo rebuig, però caldria fer una enquesta ben feta per saber fins a quin punt s'ha avançat o no en aquest àmbit. És un paper que es podria fer des de l'àmbit sindical. Situacions de discriminació en poden haver, però quantes i on es produeixen més?

La situació internacional continua si fa no fa igual que l'any passat, amb la penalització i condemna a mort en molts països dels homosexuals, en alguns països de tradició islàmica, i també a països de la pròpia UE on es produeixen greus violacions dels drets humans i se'ns estigmatitza. Croàcia haurà d'eliminar qualsevol llei discriminatòria per poder-se integrar a la UE. Haurien hagut d'aplicar-ho també als que ja hi són a dins en el seu moment. Ara només queda la condemna del parlament Europeu i la denúncia al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Durant les darreres setmanes, les Nacions Unides han fet un pas endavant amb la primera resolució en identitat sexual i de gènere al Consell de Drets Humans, i als EEUU, l'estat de NY ha legalitzat també el matrimoni entre persones del mateix sexe. Per altra banda, hem sabut avui que la policia russa ha detingut 14 activistes LGBT a St. Petersburg. Mica en mica, esperem que el proper any sigui encara millor tant a casa com a l'estranger.